XML – jeho výhody a využitie2 minút čítania

Matus 09.08.2022

XML znamená eXtensible Markup Language. Jazyk slúži k štrukturalizácii dát. Tvorí, číta a zapisuje dáta, ktoré sa dajú prenášať medzi rôznymi aplikáciami a platformami. Rovnako ako HTML, XML používa tagy, ale nešpecifikujú čo robia, iba ohraničujú časť dát. Ohraničenú časť tag iba pomenuváva. Obsah tagu je ponechaný na interpretáciu aplikácie, ktorá tieto dáta číta.

 

Obsah

Každý XML súbor obsahuje hlavičku s verziou súboru a kódovaním. Hlavička vyzerá nejak takto:. 

XML súbor musí obsahovať tzv. koreňový element, do ktorého sa všetky ostatné elementy vpisujú.

Elementy musia mať začiatočnú a koncovú značku, alebo v prípade, že element je prázdny, môže sa taktiež použiť skrátená verzia .

Výhody

Medzi hlavné výhody patrí jeho podpora vo väčšine aplikacii. Vďaka štruktúrovaní dát je možné určiť dôležitosť dát.

Tým, že XML používa textový formát, možno nešetrí priestorom, ale zato je ľahšie čitateľný aj pre tých, čo s programovaním nemajú skúsenosti. Je taktiež možné ho otvoriť aj v obyčajnom textovom editore.

Využitie

Dá sa použiť v e-shopoch pre ukladanie dát o produktoch, prihlásených užívateľoch a viac.

Stránky ako Heureka či Favi pre zobrazovanie produktov potrebujú dáta z XML súborov pre tie produkty. Dáta sú generované samotnými e-shopmi. Potrebujú dáta ako názvu produktu, cenu, hodnotenie, skladovú dostupnosť atď. z e-shopov. Dáta sú pravidelne aktualizované.

 

U nás XML používame na dennej báze. Prepájanie so skladovými systémami ako MRP, MKsoft a iné.  Totiž u nás vo firme:

„Veríme, že čas venovaný nahadzovaniu produktov, skladu do eshopu, objednávok do skladového systému a iné kopírovacie činnosti je strata času. Času, ktorý môžete investovať do iných oblastí, ako je rodina, priatelia či do inej oblasti rozvoja vašej spoločnosti .

Oslovte nás, a za skvelú cenu Vám tento čas doprajeme.“

Príspevky z rovnakej kategórie

becrea logo

Už od roku 2013 pomáhame spoločnostiam uspokojovať ich komplexné potreby v oblasti webových riešení, pokročilých e-commerce aplikácií a vývoja softvéru ušitého priamo na mieru.

Kontakt

BECREA s.r.o.
Pod Vinbargom 1
085 01 Bardejov

Copyright © BECREA s.r.o. | Ochrana osobných údajov | Made with